Dermoskopija – Pregled mladeža

Dermoskopija, dermatoskopija ili ELM-epiluminiscentna mikroskopija je dijagnostička metoda posmatranja promena na koži uz pomoć dermoskopa, instrumenta koji povećava vidno polje uz polarizovano ili nepolarizovano svetlo, a primarno značenje ima u evaluaciji pigmentnih promena na koži. Sprovodi se nakon kliničkog pregleda, a omogućava posmatranje epidermalnih i dubljih struktura gornjeg dermisa.

Ona pomaže dermatologu da razlikuje melanocitne od nemelanocitnih promena, a najveći značaj joj je u ranoj dijagnostici melanoma. Melanom, rak kože, je zloćudni tumor kože koji može nastati malignom promenom iz mladeža ili kao promena na koži koje ranije nije bilo. Melanom postaje potencijalno izlečivi karcinom ako je otkriven dovoljno rano i lečen u ranoj fazi, a za razliku od drugih karcinoma, relativno lako se može detektovati redovnim pregledima kože.

Dermoskopija je pomoć pri razlikovanju različitih tumora na koži (keratoza, dermatofibroma, hemangioma, bazocelularnih, odnosno planocelularnih karcinoma i drugih promena). Dermatoskopski pregled  nam pomaže da dijagnostikujemo tip promene i odredimo kada je određenu promenu potrebno ukloniti.

Digitalna dermoskopija omogućava praćenje sumnjivih mladeža koji se menjaju tokom vremena, pri svakom pregledu fotografije se arhiviraju i upoređuju s prethodnim i u slučaju pojave određenih  promena u posmatranoj leziji postavlja se indikacija za uklanjanje mladeža. Naročito je značajna metoda praćenja osoba s povišenim rizikom za nastanak melanoma, a to su osobe koje imaju sindrom atipičnih (displastičnih) nevusa, one koje su već lečene zbog melanoma ili drugog karcinoma kože (ili neko u njihovoj porodici), koje imaju veliki broj mladeža na telu, koje su svetle puti i vrlo osetljive na izlaganje suncu (crvenokose osobe, s pegama), koje su imale opekotine od sunca u detinjstvu i adolescenciji kao i one koje su zbog profesije ili hobija hronično izložene UV zračenju.

Smatra se da je uz fenotipske karakteristike  primena adekvatne zaštite od sunca važan parametar smanjenja rizika od razvoja zloćudnih tumora kože. Svake godine bude dijagnostikovano više novih slučajeva karcinoma kože nego svih drugih karcinoma zajedno. Prema literaturi, pet posto svih karcinoma kod muškaraca i četiri posto svih karcinoma kod žena čini melanom. Melanom je najčešći karcinom osoba uzrasta od 25 do 29 godina. Većina ćelijskih mutacija u melanomu uzrokovana je UV zračenjem. Rizik od razvoja melanoma se udvostruči ako je osoba u bilo kom životnom dobu pet ili više puta imala opekotine od sunčanja. Ako su opekotine uz razvoj mehura kao posledica izlaganja UV zračenju nastale u periodu detinjstva i adolescencije, već samo jedna takva epizoda udvostručuje rizik od nastanka melanoma.

U slučaju da uočite promene na mladežu, u smislu pojave asimetrije, nepravilnosti ivica, promenu boje ili povećanje prečnika mladeža, u slučaju krvarenja ili svraba, svakako se obratite dermatologu na konsultacije.

Saznajte nešto više o mladeži – nevusi, šta su i kako nastaju.

Pregled mladeža preporučuje se jednom godišnje, a kod osoba s povišenim rizikom češće prema savetu dermatologa.

Cene i ponudu naših usluga možete pogledati na cenovnik.

 

Telefoni:
+381 62 88 35 064
+381 63 10 63 370
Pozovite nas:
ponedeljak-petak od 9 do 20 časova
subota od 9 do 15 časova

×

Kontaktirajte nas.