Proširene vene

Veliki broj ljudi se suočava sa problemom proširenih vena, koji zna da bude jako neprijatan i bolan, a isto tako i neprijatan za oko. Proširene vene su oštećeni krvni sudovi i one se mogu pojaviti bukvalno bilo gde na telu, ali se ipak najčešče pojavljuju i najizraženije su na nogama. Često su neprijatne boje, znaju da budu od tamne zelene boje, pa sve do tamno ljubičaste.

Postoji veliki broj potencijalnih uzroka ovog problema, neki od najčešćih su zbog starosti, zbog bolesti  vena, trudnoće, kao i dugog stajanja ili sedenja, dakle posao je još jedan od uzroka koji može uticati na ovo oboljenje, vežbanje takođe, ko trenira ima izraženije vene, a razlog tome je što ih mišići prilikom treniranja sabijaju i dolazi do toga da se nabubre vene. Genetika je još jedan od uzroka nastanka proširenih vena.

Da li se može i kako rešiti problem proširenih vena?

Za početak promenite životne navike. Ostavite cigarete, nema potrebe da pričamo o tome koliko je duvanski dim štetan i koliko loše utiče na naše zdravlje, a dovodi i do zakrčenja krvnih sudova i oštećuje ih.

Ukoliko ste gojazni, imate veće šanse da bolujete od proširenih vena.  Promenite način ishrane, počnite da se bavite redovnim vežbanjem, jer se tada poboljšava krvna slika i cirkulacija krvi u celom telu. Vežbe koje se preporučuju za lečenje proširenih vena su najčešće plivanje, brzo hodanje, trčanje ili duge šetnje.

prosirene vene, proširene vene, vene
Pored metoda koje smo naveli i koje zavise samo od vas i vaše volje da nešto promenite i tako pomognete sebi, postoje razne kreme i masti koje možete redovno mazati na predeo gde su vam obolele vene, a uvek se možete obratiti stručnoj klinici i stručnim ljudima za lečenje proširenih vena u vidu terapije ili operacije.

×

Kontaktirajte nas.