Savetovalište za bolesti perifernog krvotoka (bolesti vena)Ukoliko imate simptome zamora u nogama uz oticanje, osećaj težine, bolove ili noćne grčeve koji prethode promenama na koži u vidu crvenila, ljuspica praćenih svrabom, vreme je da posetite lekara! Svi navedeni simptomi mogu ukazivati na postojanje hronične venske bolesti koja u daljem svom toku može biti praćena proširenjem vena koja su vidiljiva golim okom.Proširene vene su one vene koje imaju nefunkcionalne odnosno oštećene venske zaliske, što dovodi do povratnog toka krvi u venama – venskog refluksa.Lečenje proširenih vena – VenaSeal i RF

Normalno venska krv iz površnih vena nogu odlazi u duboke vene i vraća u srce. Do hronične bolesti površnih vena (proširene vene) dolazi usled refluksa (vraćanja) venske krvi iz dubokih vena u površne vene što dovodi do stalnog povišenog venskog pritiska. Bolest je progresivna i vremenom neminovno dolazi do pogoršanja. Usled refluksa i patološkog toka krvi u površnim venama dolazi povišenog venskog pritiska i nastanka proširenih vena. Proširene vene stvarajuu estetski problem, a pacijenti mogu imati osećaj težine ili umora u nogama kao i povremene noćne grčeve u mišićima potkolenice. Ako se bolest hirurški ne tretira u daljem toku može doći do oticanja noge, promene na koži potkolenice koja postaje hiperpigmentisana i tvrda, a potom može doći do otvaranja rana (venskih ulkusa) koje veoma teško zarastaju, sklone su infekcijama i pacijentima stvaraju značajne probleme. U proširenim venama mogu nastati trombne mase, a usled povišenog venskog pritiska i istanjenog zida nekada može doći do pucanja i krvarenja.

Operacija površnih vena ima za cilj da spreči nastanak navedenih komplikacija zatvaranjem ili vađenjem vena u kojima postiji refluks sa patološkim tokom krvi.

RF

Radiofrekventna ablacija je jedna od metoda tretmana obolelih površnih vena. U uslovima lokalne anestezije u glavne površne vene u kojima postoju refluks venske krvi uvodi se kateter koji oslobađa radiofrekventne talase. Uvođenje katetera se radi pod kontrolom ultrazvuka tako što se u uslovima lokalne anestezije površna vena kroz kožu punktira iglom ili se do nje dolazi kroz mali rez na koži. Radiofrekventni talasi stvaraju temperaturu od 120oC koja termički oštećuje unutrašnji sloj zida vene i dovodi do njenog zatvaranja čime se eliminiše postojeći refluks. Da bi se smanjio štetni efekat toplote izvan vene koja se tretira, kroz više uboda na koži se ubrizgava veća količina rastvora sa anestetikom (tjumescentna anestezija). Samo ubrizgavanje rastvora sa anestetikom pacijentu stvora trenutni osećaj neprijatnosti i manju bol. U ređim slučajevima može se primeniti i kratkotrajna analgosedacija. Nakon 5 godina vena tretirana radiofrekventnim talasima ostaje zatvorena u 90% slučajeva. Nakon tretmana glavnih površnih vena radiotalasima, proširene vene se vade kroz manje rezove na koži od svega nekoliko milimetara. Oporavak nakon operacije i vraćanje svakodnevnim aktivnostima je brzo. Pacijent mora nositi elastičnu kompresivnu čarapu u periodu od sedam dana (ukoliko je pacijent operisan zbog venskog ulkusa elastična čarapa se mora mositi u dužem periodu), a uobičajeno je da prvih nekoliko dana postoje manji bolovi, osećaj napetosti i modrice po koži. Temperatura može delovati i na površte nerve koji se nalaze oko vene koja se tritra što može uzrokovato postoperativni osećan trnjenja i peckanja kože. S obzirom da je temperatura koja se oslobađa prilikom tretmana radiofrekvetnim talasima 120oC ove prateće posledice su manjeg intenziteta nego nakon laserskog tretmana, a naročito nakon klasične operacije površnih vena. Komplikacije kao što su tromboza dubokih vena i embolija pluća su izuzetno retke.

Vena Seal – Medicinski lepak

Tretman površnih vena medicinskim lepkom predstavlja najsavremeniji minimalnoinvazivni način lečenja proširenih vena. Natkoleni deo glavne površne vene u kojoj postoji patološki tok krvi zatvara se pomoću medicinskog lepka koji se pod kontrolom ultrazvula ubrizgava u njen lumen. Lepak se ubrizgava kroz specijalni kateter koji se u nju uvodi nakon punktiranja vene u predelu unutrašnje strane kolena u uslovima lokalne anestezije. Sama procedura je bezbolna, a nakon završenog tretmana pacijent ne mora nositi elastične čarape i praktično se odmah može vratiti svojim uobičajenim aktivnostima. Moguća je pojava prolaznog crvenila kože duž unutrašnje strane butine izna tretirana vene koja se povlači za oko sedam dana. Komplikacije kao što su tromboza dubokih vena i embolija pluća su izuzetno retke. Nakon zatvaranja glavne vene medicinskim lepkom, zaostale proširene vene se mogu izvaditi nakon nekoliko meseci kroz rezove na koži od svega nekoliko milimetara.                    

Ozbiljne komplikacije nelečenog varikoznog sindroma (proširenih vena) su:
1. Tromboflebitis – upala zida površinskih vena i pojava tromba
2. Duboka venska tromboza – pojava tromba u dubokim venama koja može ugroziti život pacijenta razvojem plućne embolije
3. Kasna manifestacija hronične venske bolesti su ulceracije (rane) na donjim ekstremitetima

Rad našeg savetovališta bazira se, pre svega, na preventivi (edukaciji pacijenata), dijagnostičkim procedurama i primeni najoptimalnijih terapijskih procedura koje su specifične i jedinstvene za svakog pacijenta. Naš cilj je da pacijenti sa hroničnom venskom bolešću imaju očuvan kvalitet života, budu osposobljeni za rad i obavljanje svakodnevih i fizičkih aktivnosti uz smanjenje troškova lečenja i u što kraćem vremenskom periodu.

Obučeni tim na čelu sa dr Oliverom Andonović, koja se više od 20 godina uspešno bavi tretiranjem ove vrste patologije, koristi najsavremenije metode koje su u skladu sa svetskim i evropskim standardima u cilju što efikasnijeg lečenja naših pacijenata.

Pored hroničnih venskih ulceracija, koje svakako predstavljaju najučestaliji vid rana, stručni tim uspešno tretira i sve druge vrste rana (dekubitus, traumatske, arterijske, neuropatske, vaskulitične, dijabetično stopalo…).

Za najstarije i nepokretne pacijente dostupna je i patronažna služba. Uspeh savetovališta koji se ogleda u velikom broju zadovoljnih pacijenata, konstantno nas motiviše da se i dalje usavršavamo i pružamo najkvalitetnije usluge.

Cene i ponudu naših usluga možete pogledati na cenovnik.
×

Kontaktirajte nas.