Opekotine kože od sunca

Leto je u punom jeku, na plažama i bazenima je sve više kupača. Mnogi od njih, u želji da dobiju preplanuli ten, prekomerno i često bez adekvatne zaštite kožu izlažu suncu, a kao posledicu toga zadobiju opekotine.

Kako nastaju opekotine kože od sunca?

Sunce emituje elektromagnetne zrake različite talasne dužine. Samo radijacija koja je resorbovana u koži može imati fotobiološke efekte, pri čemu najznačajniji deo sunčevog spektra predstavljaju ultravioletni zraci (UV), koji se dele na tri vrste: UVC, UVB i UVA zrake.

Većinu bioloških efekata na koži proizvode UVB zraci koji mogu biti korisni (sinteza vitamina D), ali i štetni (kancerogeneza), dok su UVA zraci u tom pogledu slabiji, ali su odgovorni za reakcije fotosenzibilizacije. UVC zraci ne dopiru do zemlje.

Opekotine kože od sunca predstavljaju akutne biološke efekte solarne (aktinične) radijacije.   Izazvane su UVB zracima tako što hromofore (molekuli koji apsorbuju fotone) otpočinju fotohemijsku reakciju u koži koja dovodi do promena koje se javljaju kod svih ljudi ako su dovoljno dugo bili izloženi radijaciji.

Dva fiziološka mehanizma štite kožu od radijacije: rožasti sloj i pigment melanin.

Kako se manifestuju opekotine kože od sunca?

Promene na koži nastaju nekoliko časova posle izlaganja suncu, a potpuno se razviju 12-24 časa kasnije. Obično se kao prvi simptom opekotina od sunca javlja crvenilo kože (solarni eritem), koje može biti različitog stepena u zavisnosti od tipa kože, intenziteta UV zračenja i dužine ekspozicije. Što je koža svetlija (Fitzpatrick tip 1 i 2), intenzitet UV zračenja viši, vreme izloženosti duže, veći je rizik da se razvije teža forma opekotina od sunca koja pored intenzivnog eritema uključuje pojavu otoka (edema) i plikova (bula).

Promene na koži su praćene i subjektivnim simptomima u vidu osećaja toplote, peckanja, zatezanja i bola. U nekim slučajevima javljaju se i opšti simptomi kao što su: jeza, groznica, povišena temperatura, glavobolja, što se uglavnom povezuje sa pojavom prateće sunčanice.

Koža ima sposobnost reparacije. Posle nekoliko dana dolazi do povlačenja promena,  nastaje deskvamacija (koža se ljušti) i pigmentacija koja traje duže vremena, a rezultat je novostvorenog pigmenta melanina. Ova dva faktora povećavaju toleranciju kože prema kasnijem izaganju suncu.

Kako se leče opekotine od sunca?

Iako koža ima sposobnost regeneracije, potebno je sprovesti lečenje čiji je cilj da se smanje znaci inflamacije, povuče crvenilo i otok, ublaže subjektivni simptomi (osećaj vreline na koži, peckanje, zatezanje i bol) i omogući regeneracija kože.

Lečenje opekotina od sunca obično  možete sprovesti sami kod kuće, ali ponekad stvari mogu da se otmu kontroli i melem iz kućne radinosti tada nije dovoljan. Potreban vam je savet lekara.

Lečenje opekotina od sunca zavisno od intenziteta promena traje nekoliko dana, uz uslov da se za to vreme opečena koža više ne izlaže suncu.  Principi lečenja se  sastoje u sledećem:   

 • Hladjenje kože – postiže se primenom obloga od hladne vode koje treba menjati na 10-15 minuta, tuširanjem ili kupanjem u hladnoj vodi. Na ovaj način se ublažava i smanjuje osećaj vreline i pečenja  
 • Održavanje vlažnosti kože – posle primene hladnih obloga i /ili kupanja u hladnoj vodi potrebno je kožu namazati hidrantnim, emolijentnim kremama i losionima koji održavaju vlažnost kože i ublažuju osećaj peckanja i zatezanja kože
 • Ublažavanje crvenila i otoka kože – postiže se aplikacijom kreme sa 1% hidrokortizonom ( kratkotrajno), kremama koje sadrže Aloe vera, kao i drugim preparatima na bazi prirodnih sastojaka koje se mogu naći u apotekama.
 • Rehidratacija – unošenjem dovoljne količine vode rehidrira se organizam koji je putem opečene kože izgubio tečnost.
 • Ublažavanje bolova – postiže se uzimanjem aspirina ili brufena
 • Ne bušiti plikove – ne treba bušiti plikove, niti skidati kožu sa plika jer ona štiti mladi epiderm od isušivanja kao i infekcije.
 • Ne skidati odumrli sloj kože – kada koža počne da se ljušti, to znači da se obnavlja. Odumrli sloj ne treba skidati već kožu pustiti da sama zaceli.

Opekotine kože od sunca su „prolazna letnja boljka“, ali naučnici tvrde da što više puta izgorite na suncu, šanse da dobijete rak kože su veće.  Zato je najbolji lek – preventiva..

Kako sprečiti opekotine od sunca?

 • Koristiti zaštitnu kremu za sunčanje sa odgovarajućim SPF faktorom
 • Nanositi kremu za sunčanje pre i posle kupanja pa čak i kada je oblačno
 • Nositi laganu odeću, svetlih boja od prirodnih materijala, dugih rukava i nogavica
 • Zaštititi se šeširom sa širokim obodom i naočarima  za sunce sa UV zaštitom
 • Izbegavati direktno izlaganje suncu  kada su njegovi zraci najjači od 11h -16h
 • Ukoliko koristite  neku terapiju,  pitajte vašeg lekara, da li su ti lekovi osteljivi na  Sunce.  Pojedini antibiotici, antimikotici, kreme i pilule su  fotosenzitivni, te mogu uticati na nastanak opekotina na koži.
×

Kontaktirajte nas.