Vitamini za blistavu kožu i ten

Koža je najveći organ ljudskog organizma i prvi štit našeg zdravlja. I pored ovoga često je briga o njoj zanemarena ili nedovoljna. Veći deo godine je pokrivena pa samim tim često zanemarujemo brigu o njoj. Koji su vitamini za kožu lica potrebni ako želite lepu, zdravu, čistu kožu i blistav ten? Otkrićemo vam koji su najbolji i kako deluju.

VITAMIN A  ZA KOŽU- SPREČAVA POJAVU AKNI I BORA

Neophodan za održavanje i obnovu vitalnih kožnih tkiva Vitamin A je ključ zdrave kože.Smanjuje upalne procese pa je samim tim odličan u borbi protiv akni i bubuljica. Ako vam u organizmu u nedostaje vitamin A, vaša koža može postati  suva i hrapava dok dovoljne količine ovog vitamina za lice sprečavaju pojavu akni i nastanak bora. Jedite slatki krompir, šargarepu i lisnato povrće. Šargarepu pre svega, jer je od svih namirnica najbogatija A vitaminom tj beta karotenom iz kog se sintetiše A vitamin.  Beta karoten će vašoj koži izloženoj suncu dati zanosnu preplanulu boju.

Vodite računa prevelike količine Beta-karotena mogu učiniti da vaša koža dobije narandžasti ton ali efekat je prolaznog karaktera i nije štetan ni po kožu niti po druge organe.

Kada govorimo o vitaminu A za kožu, bitno je pomenuti njegov derivat – retinol, kao spoljašnji način dodavanja vitamina za lice.  Da bi vaša koža zadržala vlažnost i elastičnost kreme sa retinolom su pravi izbor za negu lica. Ne postoji magični recept za savršenu kožu ali retinol kreme protiv bora su najbliže tom cilju, skoro pa savršene. Umesto da se izlažemo bolu i strahu od igala i riziku da ispraznimo svoj bankovni račun plaćajući lasere i druge skupe intervencije u kozmetičkim salonima, počastimo svoje lice kremom koja sadrži retinol.On ima tu moć da ubrza obnavljanje kože i sprečava pojavu bora. Koža postaje mekša i bolje tonirana.

Mikrokapsule retinola takođe stvaraju nevidljivi štit na koži koji sprečava gubitak vlage a koji je jedan od uzroka nastanka finih bora, kao što su one oko očiju. 

Svačija koža različito reaguje na retinol. Može se pojaviti crvenilo i prolazna osetljivost kod osoba koje u svojoj koži nemaju dovoljno receptora za njega. Retinol receptori su proteini koji se prirodno nalaze u koži i služe kao transporteri koji ovaj derivat vitamina A raspoređuju u ćelije kože i na taj način stimulišu proizvodnju kolagena. Srećom, koža je u stanju da izgradi retinol receptore ako se kontrolisano izlaže ovom prirodnom sastojku.

VITAMIN B ZA KOŽU

B grupu vitamina čini osam vitamina. Iako se obično uzimaju kao grupa vitamina B kompleksa i često zajedno rade, svaki od njih ima jedinstvenu i važnu funkciju u našem telu. Bez sumnje će nam telo biti zdravo a koža blistava, baršunasta i otporna na spoljašnje uticaje ako nam je unos svih vitamin B grupe izbalansiran shodno potrebama no pogledajmo koji od njih nam je posebno važan za lepu i zdravu kožu koja prkosi borama i odbija da pokaže godine.

BIOTIN-B7

Biotin, ili vitamin B7, se obično nalazi u pivskom kvascu, jagodama organskom mesu, siru i soji. Studije su pokazale da Vitamin B7 doprinosi zdravlju kože, kose i noktiju. Ovaj vitamin  takođe potpomaže pravilan metabolizam ugljenih hidrata, proteina i masti .

Eto rešenja, umesto da odete sa drugaricom na kafu i kolače počastite se duplom porcijom jagoda –bez šlaga.Ako ste u nedoumici da li da popijete pivo ili razmutite pivski kvasac iz bočice rizikujete koji kilogram viška. Postoji rešenje:

VITAMIN B3 ZA LICE

Niacinamid poznat i kao  Vitamin B3 za kožu je posebno važan zbog  regenerativnih efekata. Među ovim benefitima je sposobnost da znatno smanjuje proširene pore ujednačuje ten, pegla sitne bore i zateže kožu . Niacinamid takođe popravlja oštećenja nastala uticajima spoljašnje sredine.Otporan je na svetlost i toplotu.

VITAMIN C ZA KOŽU

Ovaj vitamin za lice potpomaže proizvodnju kolagena, smanjuje bore, popravlja teksturu kože. Pored toga što je zaslužan za stvaranje i održavanje kolagena u našoj koži, smanjuje postojeće i sprečava nastanak novih bora.

Ima snažna antioksidaciona svojstva. Primenjen na kožu C vitamin:

  • bori se protiv slobodnih radikala
  • doprinosi čvrstini kože
  • smanjuje i sprečava nastanak finih bora oko očiju i usana
  • sprečava oštećenja kože prilikom izlaganja suncu
  • rezultati su trenutni i imaju produženi efekat

TRETMAN KOŽE LICA LIMUNOVIM SOKOM

Blagim, kružnim potezima izmasirajte kožu lica mlakom vodom i blagim sapunom za lice, isperite toplom vodom i pustite da se koža odmori 5-10 minuta. Za to vreme svež limun presecite po pola i obe polovine iscedite u činijicu.  Tufer za lice natopite limunovim sokom i pređite preko lica vodeći računa da limun ne dospe u oči.  Ostavite da se osuši zatim isperite prvo mlakom a zatim hladnom voaadom. Najzad tonirajte kožu lica kockicom leda. Vitaminskom kremom koja odgovara vašem tipu kože završite tretman.

Serumi za lice koji sadrže vitamin C za kožu su još jedan proveren način da koži obezbedimo dovoljnu količinu vitamina za lice

Serum  sa C vitaminom je posebno dobar jer vitamini iz njega lako prodiru kroz površinski sloj kože i na taj način stimulišu proizvodnju kolagena u dubljim slojevima. Takođe štite kožu od loših spoljašnjih uticaja kao što je UV zračenje. Ipak moramo znati da sam serum nije dovoljan za zaštitu kože lica od štetnog uticaja sunca. Krema sa zaštitnim faktorom je obavezna.

VITAMIN D ZA KOŽU

Rastvorljiv u mastima, ovo je  vitamin koji se u prirodi nalazi u veoma malo namirnica. Najbogatije vitaminom D se losos, skuša tuna. Male količine se nalaze u govedini, siru i žumancima, mleku i margarinu. U Americi se, na primer, potrebe količine obezbeđuju unosom namirnica obogaćenih D vitaminom.

Najlakši način da se obezbedi dovoljna količina D vitamina u organizmu je izlaganje kože UVB zracinma 15 minuta dnevno Ultravioletno zračenje prodire u nepokrivenu kožu i dehidroholesterol koji se u njoj nalazi pretvara u provitamin D3 koji zatim postaje vitamin D3. Organizam ga sam proizvodi kada je koža izložena ultra-ljubičastim zracima.

Prva stvar koju će vam profesionalci reći je da se čuvate sunca što je samo donekle tačno. Preterano izlaganje kože suncu je štetno i može dovesti do opekotina od Sunca i mnogih drugih komplikacija,  dok je 15 minuta dnevno sunčanja uslov za prirodni process stvaranja Vitamina D u organizmu.

Zapamtite bez sunčanja nema ni nastanka vitamina D u organizmu.

Pored Vitamina C E i A, D vitamin je najzaslužniji za lepotu vase kože.

VITAMIN E ZA KOŽU

Suncokretove semenke, bademi, kikiriki, jaja su izvori ovog vitamina za kožu. Vrlo je redak njegov nedostatak u organizmu, jedino posle dugotrajne neadekvatne ishrane, prekomerne količine ne uzrokuju veća oštećenja. Vitamin E za lice je veoma poželjan u službi lepote posebno jer našu kožu čini zdravom, jakom i snažnom.

Ulje tamjana može biti dobar izvor ovog vitamina za lice . Veoma je cenjeno u kozmetici jer smanjuje bore i ožiljke od bubuljica i ima lifting efekat. Čist vitamin E za lice je dostupan takođe u vidu ulja. Ulje vitamina E koje je idealno za negu kože. Istinska korist primene ulja vitamina E je balans slobodnih radikala i antioksidanasa.

VITAMINI ZA KOŽU IZ BOČICE : DA ILI NE?

Kupujte proverene prirodne preparate, negujte kožu lica, vrata, natopite stopala hranljivim kremama, razmazite svoje ruke. Po sto puta da. Mi žene to volimo , naša koža takođe.

Svakodnevna nega kože lica i tela danas se ne može ni zamisliti bez brojnih krema, losiona, seruma i slično. Koža je izložena negativnim uticajima kao što su smog, vetar, hladnoća, UV zračenje, suv vazduh u zatvorenom prostoru tokom zimskih meseci. Kozmetički preparati nam pomažu da je sačuvamo zategnutom i elastičnom.

×

Kontaktirajte nas.