Virusne bradavice (Verrucae)

Virusne bradavice (Verrucae) su benigni izraštaji na koži izazvani različitim tipovima humanih papiloma virusa (HPV) koji se mogu javiti kod dece i odraslih. Najčešće oboljevaju deca školskog uzrasta. Virusne bradavice se mogu pojaviti na koži na bilo kojem delu tela. U pitanju je zarazno virusno oboljenje kože.

Virusne bradavice – manifestacija oboljenja?

Postoji nekoliko kliničkih oblika. Verruca vulgaris – uzručnici  su HPV (tip 1,2,4). Promene se lokalizuju na zadnjoj strani šaka, prstima i podlakticama. Manifestuju se  u vidu suvih hrapavih čvorića dijametra do 1cm, na čijoj površini se mogu videti crnkaste tačkice. Često je zbog autoinokulacije prisutno više elemenata koji mogu biti pojedinačni ili sliveni. Kod dece koja „grizu nokte“ bradavice su smeštene oko ili ispod nokatne ploče i mogu biti bolne. Filiformne veruke se vidaju na licu i imaju keratotičan vrh. Verruca plantaris – uzročnici HPV (tip 1,4). Promene su lokalizovane na tabanima na mestu pritiska i bolne su jer imaju endofitni rast, a na njihovoj  površini se vide crne tačke po uklanjaju keratoze koja ih  okružuje. Verrucae planae iuveniles –uzročnik HPV(tip 3,10). Promene se lokalizuju na licu (čelo, brada, obrazi),dorzalne strane šaka. Sastoje se od okruglih, ravnih papula(čvorića), boje normalne, ili lako prigmentovane kože, veličine nekoliko mm. Mogu biti pojedinačne, slivene ili linearne. Condylomata acuminata-anogenitalne bradavice. Pripadaju grupi STD. Retko se javljaju kod dece. Infekcija na dete može preći od zaražene majke. Treba misliti i na seksualno zlostavljanje.  

virusne bradavice

Virusne bradavice – dijagnoza?

Postavlja se na osnovu kliničke slike, histoloških, ultrastrukturnih i imunoloških ispitivanja.

Kako se leči oboljenje? 

Za verrucae vulgares i verrucae  plantares primenjuje se krioterapija tečnim azotom, keratolitici, ekskohleacija u lokalnoj anesteziji, intralezionalna aplikacija belomicina(kod težih formi). Za verrucae planae juveniles primenjuje se krioterapija tečnim azotom, imiqumod krema.

Cene i ponudu naših usluga možete pogledati na cenovnik.
×

Kontaktirajte nas.