Strofulus infantum

Strophulus infantum (Urticaria papulosa), je recidivantna dermatoza izazvana ujedom insekta, koja se često javlja kod dece uzrasta od 2. do 7. godine uglavnom u toku leta i jeseni.
     
 

Kako se manifestuje oboljnje?

Promene na koži nastaju kao posledica preosetljivosti na ujed insekta (buve, komarci). Lokalizuju se pretežno na otkrivenim delovima (lice, gornji, donji ekstremiteti), a mogu se naći I na trupu. Raspoređene su u grupama i linearno, na mestima ujeda insekta. Manifestuju se u vidu  crvenkastih čvorića (urtikarijalne papule), na kojima se formiraju mehurići (vezikule), a kod jače preosetljivosti plikovi (bule). Pojedinačni elementi traju nekoliko dana, ali novi naleti mogu da produže trajanje oboljenja. Zbog intenzivnog svraba koji je prisutan, promene su često raščešane (ekskorirane), te je moguća superinfekcija bakterijama (piokokama).

Kako se dijagnostikuje oboljenje?

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i kliničke slike

Kako se leči oboljenje?

U lečenju se primenjuju: oralni antihistaminici, a  lokalno: antipruriginozna sredstva (mixture agitanda sa 1% mentolom), antiseptični rastvori (sol. Eosini aq. 2%), kortikosteroidni kremovi sa antibiotikom (u težim slučajevima – kratkotrajno). Opšte mere: zaštita od ujeda insekta (mreže na prozorima, vratima), repelenti.
×

Kontaktirajte nas.