Biopsija kože

Kod odlaska dermatologu, za određene vrste kožnih oboljenja neophodno je uraditi Biopsiju kože.
To je uzimanje uzorka obolele kože pacijenta radi postavljanja precizne dijagnoze, koja je neophodna za donošenje odluke o odgovarajućoj terapiji ili tretmanima.

Biopsija kože je procedura koju obavlja dermatolog u lokalnoj anesteziji. Nakon injekcije anestetikom koža se uzima u veoma malom segmentu obolelog dela. Procedura se vrši posebnim skalpelom ili posebnim kružnim instrumentom (tzv. punch), a zatim se uzorak šalje dermatopatologu kako bi se izvršila patohistološka analiza.

Kompletna procedura traje kratko, oko desetak minuta. U slučaju da se nakon uzimanja uzorka kože rana mora zašivati koncem, konci se uklanjaju posle sedam do deset dana. Ožiljak koji ostaje tretira se mastima i gelovima koji ga čine manje vidljivim. Ožiljak je veoma mali i ima izgled oblika linije. Dermatolog će dobiti kompletne informacije na osnovu rezultata patohistološke analize.

Rezultat analize je uglavnom gotov za tri do sedam dana, a uz i izvršen klinički pregled biće donešena odluka o daljoj terapiji i tretmanima.

×

Kontaktirajte nas.