Rozacea (Rosacea)

Rozacea je često, hronično, inflamatorno oboljenje kože koje primarno zahvata lice (čelo, nos, obrazi, brada). U redjim slučajevima promene se mogu javiti na poglavini, vratu i grudima (ekstrafacijalna rozacea).  Oboljenje nastaje kod sredovečnih osoba oba pola, češće žena.
 Eritemo-teleangiektatični tip  Papulopustulozni tip  Rhynophyma

 

Zašto nastaje rozacea?

Uzrok rozacee još uvek nije u potpunosti razjašnjen, ali je nesumnjivo da više faktora igra ulogu u njenom nastajanju. Osobe sa rozaceom imaju konstitucionalno crveno lice i sklonost ka naletima crvenila lica koje nastaje  zbog vazodilatacije (širenja krvnih sudova). Vremenom naleti postaju češći, a crvenilo ostaje trajno. Kao provokativni faktori označeni su: ultravioletno zračenje, toplota, nagle promene temperature, vetar, začinjena hrana, alkoholno piće, duvan, stres, kozmetska sredstva, lokalni iritansi, crevna bakterija Helicobacter pylori, kao i parazit Demodex folliculorum (nomalni stanovnik folikula), koji mogu da pogoršaju simptome i doprinesu razvoju bolesti.

Kako se manifestuje rozacea?

Rozacea je polimorfna dermatoza koja se klinički manifestuje u okviru četiri tipa:
  • Eritemo-teleangiektatični tip – kakarteriše crvenilo lica sa teleangiektazijama (prošireni kapilari) , hrapavost kože. Promene su praćene osećajem peckanja, žarenja.
  • Papulo-pustulozni tip – pored crvenila lica sa teleangiektazijama, javljaju se čvorići i gnojanice simetrično raspoređeni.
  • Fimatozni tip- Rhynophyma – zahavata nos koji postaje globulozno uvećan sa zadebljalom neravnom kožom I proširenim folikulima. Ovo je najteži oblik rozacee. Sreće se kod muškaraca.
  • Okularna rozacea – zahvaćenost očiju sreće se kod 30-50% bolesnika sa rozaceom. Pacijenti se žale na osećaj suvće, svraba, pečenja ili bockanja u očima. Očne promene se najčešće manifestuju kao Blefaritis (crvenilo, otok, ljuštenje kože očnh kapaka) i konjnktivitis.

Kako se dijagnostikuje rozacea?

Dijagnoza rozacee se postavlja na osnovu kliničkog pregleda.

Kako se leči rozacea?

Terapijski pristup rozacei je kompleksan i počiva na tri glavne kategorije: adukacija pacijenta, nega kože  i  farmakološko/proceduralne intervencije u okviru brojnih modaliteta. Rozacea je hronična bolest koja znatno može uticati na kvalitet života. Zato je važno da se pacijent blagovremeno obrati dermatologu koji će posle pregleda ordinirati adekvatnu terapiju uz obavezno utvrđivanje provokativnih faktora koje treba izbegavati, a koji  su individualni. Lečenje rozaceae podrazumeva korišćenje lekova koji se nanose direktno na kožu i lekova za oralnu upotrebu, sredstava za negu i fotoprotekciju  kože, kao  i  laserske i druge tretmane, sve u zavisnosti od tipa rozacee i inteziteta promena. U slučaju okularne rozacee potrebna je konsultacija oftalmologa.
×

Kontaktirajte nas.