Piogeni granulom

Piogeni granulom (Granuloma pyogenicum) je benigni tumor porekla krvnih sudova (lobularni kapilarni hemangiom), koji se javlja na koži ili sluzokoži. Obično nastaje posle neke mikrotraume. Postoje i teorije o hormonskim faktorima i virusnoj etiologiji. Odbačena je ranija teorija o bakterijskoj etiologiji, ali se termin Piogeni granulom zadržao.
  
 

Kako se manifestuje?

Piogeni granulom se manifestuje u vidu poluloptastog, mekog, tamno crvenog izraštaja promera do 1cm koji podseća na malinu. Ponekad je na peteljci. Karakteriše ga brz rast (nekoliko nedelja) i sklonost ka krvarenju, jer se sastoji od velikog broja krvnih sudova. Najčešće se javljaja na prstima šaka, licu i vratu, ali se nekada može javiti i na usnama, očnim kapcima, leđima, genitalijama. Piogeni granulom se najčešće sreće kod dece i mladih odraslih osoba, mada može nastati u bilo kom životnom dobu. Takođe se često viđa kod trudnica na sluzokoži usne duplje.

Kako se dijagnostikuje?

Dijagnoza piogenog granuloma se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda i histpatološkog nalaza. U diferencijalnoj dijagnozi treba razmotriti amelanotični melanom

Kako se leči?

Kako će se granulom tretirati, zavisi od njegove veličine i lokacije. Mali granulomi se često sami povuku, pa ne zahtevaju lečenje. Veći granulomi se mogu ukloniti hirurški, elektrokauterizacijom, radiotalasma ili laserskom hirurgijom.
×

Kontaktirajte nas.