Pelenski dermatitis

Pelenski dermatitis (Napkin dermatitis, Diaper dermatitis) je zapaljenje kože koje se javlja kod odojčadi u pelenskoj regiji kao posledica iritacije na hemijske porodukte iz mokraće i stolice. Razvoju oboljenja pogoduje vlažna i topla sredina ispod pelena i mehaničko oštećenje kože usled trenja. Učestalost pelenskog dermatitisa je velika, s obzirom da 2/3 dece u jednom razdoblju nošenja pelena dobije ovo oboljenje.

Kako se manifestuje oboljenje?

Pelenski dermatitis najčešće nastaje izmdju 6. i 9. meseca života. U početku, na koži pelenske regije se pojavljuje crvenilo koje može biti različitog intenziteta, najčešće na izbočenim dijelovima glutealne regije, na genitalijama, donjem dijelu trbuha. Ako upala duže traje, mogu se javiti mjehurići, gojanice i ranice. Često se koža sekundarno inficira bakterijama (Staphylococcus aureus) i gljivom  iz roda Candida.

Kako se dijagnostikuje oboljenje?

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, a po potrebi se uzimaju brisevi za bakterioloko I mikološko laboratorijsko ispitivanje.

Kako se leči oboljenje?

Održavanje pelenske regije čistom (pranje mlakom vodom – izbegavanje vlažnih maramica), i suvom (povremeno izlaganje kože vazduhu bez pelena), uz često menjanje pelena (posle uriniranja i defekacije), aplikacija zaštitnih krema sa cinkom i pantenolom. Kod jače izraženog zapaljenja daju se kratkotrajno blage kortikosteroidne kreme. Gljivična infekcija se leči antimikotskim kremama, a bakterijska antibiotskim mastima.      
×

Kontaktirajte nas.