Ožiljci i kako ih ukloniti?

Ožiljci – Neki su bolni, neki su slatki, neki nas sećaju na lepe stvari, a opet neki na ružne. U svakom slučaju, oni ostaju i prate nas kroz veći deo života. A da li ih se možemo rešiti?

Oni se pojavljuju tako što se prilikom povrede ili sličnih nezgoda ošteti tkivo i nastaje kao posledica zarastanja upravo tih nastalih rana. Nekada povreda uspešno zaraste, a nekada ukoliko je bila veće ili teže prirode, ostaje na našem telu. Naravno, kod dece ožiljci brže zarastaju i koža se brže regeneriše, inače bi naše telo bilo prepuno ožiljaka od svih padova koje smo doživeli kao mlađi.

Postoji više vrsta ožiljaka, nisu svi isti, ožiljci ne nastaju samo zbog posekotina, ogrebotina, padova, već mogu nastati i iz drugih razloga zdravstvene prirode. Neke od vrsta ožiljaka sa kojima se susrećemo su:

– Keloidni ožiljci (Oni uglavnom nastaju kada nismo pažljivi nakon povrede i dođe do infekcije na tom mestu)

– Ožiljci nastalo zbog bubuljica (Oni nastaju kada pokušavamo sami da iscedimo bubuljicu i tom prilikom upalimo deo tkiva)

– Ožiljci nastali prilikom opekotina (U ovom slučaju koža je zategnuta i jako ih je teško otkloniti)

U vidu izlečenja ožiljaka, postoje razni preparati koji mogu smanjiti izgled vašeg ožiljka ili ga u potpunosti ukloniti. Od prirodnih preparata, preporučuju se neprerađeni med, koji ima jako delotvoran učinak, sok od limuna, Lavandino ulje ili rendani crni luk. Dok od kozmetičkih preparata za uklanjanje ožiljaka postoje određene kreme, piling kože je poželjan, kao i Aloe vera koji je poznat kao jedan od najefikasnijih sredstava za izlečenje raznih bolesti, pa tako i za uklanjanje ožiljaka.

Svakako, preporuka je da se pre svega obratite dermatologu kako bi ste se posavetovali sa stanjem ožiljka i šta se preporučuje za njegovo uklanjanje i da li ima potrebe za hirurškom intervencijom.

×

Kontaktirajte nas.