Neurodermatitis

Neurodermatitis (Lichen simplex chronicus), je kožno oboljenje čija je karakteristika intenzivan  svrab koji se javlja u paroksizmima (napadima), na ograničenom području kože. Oboljenje se najčešće sreće između 30. i 50.godine života, većinom kod žena.
  
 

Kako se manifestuje neurodrmatitis?

Primarni simptom neurodermatitisa je svrab koji se javlja na ograničenom području kože, sa najčešćom lokalizacijom: vrat, ruka , noga, genitalna ili analna regija. Usled ponavljanog češanja nastaje tipična, najčešće jedna (retko više) promena u vidu zadebljale, suve, perutave ploče sa naglašenim kožnim crtežom, lividnoeritematozne do mrke boje. Svrab je najintenzivniji tokom odmaranja ili spavanja. Oboljenje je hroničnog toka.

Zašto nastaje neurodermatitis?

Istraživanja su otkrila da su neki ljudi jednostavno skloni ovakvom kožnom oboljenju, ali konkretan razlog nastanka neurodermatitisa nije poznat. Ovo stanje može da se razvije kada nervi preterano reaguju na bilo šta od uske odeće do emocionalnog stresa.

Kako se dijagnostikuje neurodermatitis?

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamnezei i kliničke slike.Nekada je potrebno uraditi histopatološku analizu.

Kako se leči neuroderatitis ?

U lokalnoj terapii se primenjuju: kortikosteroidne masti same ili  u kombinaciji sa okluzivnim zavojem, katranski peparati, emolijentni kremovi. U opštoj terapiji se daju sedirajući H1 antihistaminici, anksiolitici, a kod pacijenata sa neurozom i depresijom, triciklični antidepresivi.
×

Kontaktirajte nas.