Lentigo

Lentigo je pigmentovana ravna ili blago izdignuta lezija sa jasno definisanim ivicama. Nastaje usled hroničnog izlaganja ultravioletnom zračenju, bilo da je u pitanju Sunce ili solarijum.
  

Kako se manifestuje?

Postoji nekoliko tipova lentiga: Lentigo simplex – javlja se tokom detinjstva i kod mladih odraslih osoba najčešće na udovima, u obliku malih, braon, okruglih pečata koji vremenom mogu da nestanu. Solar lentigo –  javlja se na delovima tela konstantno izloženim Suncu, kao što su šake i lice. Karakterišu ga žuti ili braonkasti pečati. Mogu polako da se uvećavaju i dostignu veličinu do nekoliko centimetara. Ink spot lentigo – može se javiti nakon opekotina od Sunca kod ljudi sa veoma svetlom kožom. Manifestuje se kao tamno braon ili crna nejasna tačka. Tanning bed –  izgleda slično ink spot lentigu, ali se javlja usled korišćenja veštačkog ultravioletnog zračenja, kao što je to slučaj sa solarijumom.

Kako se dijagnostikuje?

Dijagnoza se najčešće postavlja kliničkim pregledom.

Kako se leči?

Kod lentiga simplex tretman nije potreban jer lezije mogu i same da nestanu. Postoji i mogućnost da se lezije posvetle raznim topikalnim preparatima. Pojedinačne lezije se mogu trajno ukloniti krioterapijom ili laserom. Za  prevenciju lentiga savetuje se primena antisolarnih kremova sa zaštitnim faktorom, a isto tako i nošenje odgovarajuće odeće.
×

Kontaktirajte nas.