Keloid

Keloid je benigni (dobroćudni) tumor kože. Javlja se kod oba pola, nešto češće žena između 20. i 30. godine života. Retko se sreće kod dece i starijih osoba.
  

Kako nastaje keloid?

Keloid nastaje na mestu povrede (oprativne rane, opekotine, vakcinacije, akne, boginje, pirsing), usled povišene aktivnosti fibroblasta, kada suprotno običnim ožiljcima, reparacija tkiva prelazi granice oštećenja kože i širi se u okolinu.  Može nastati i spontano, bez prethodne traume. Smatra se da u njegovom nastanku važnu ulogu ima genetski faktor.

Kako se manifestuje?

Keloidi se najčešće javljaju na grudima, ramenima, ušnim školjkama i obrazima, a ređe na drugim delovima tela. Prva promena je crveni, čvrst, čvorić praćen svrabom koji se javlja 3-4 meseca posle povrede i postepeno se se širi. Evolucija je duga, traje mesecima, a kada se završi, keloid postaje pigmentovan, čvrst, glatke površine, valjkastog izgleda. Subjektivni simptomi isčezavaju. Keloidi uglavnom prave estetske smetnje. U retkim slučajevima, mogu da zahvate značajan deo kože i da kompromituju određene pokrete.

Kako se leči keloid?

Lečenje keloida je teško i predstavlja terapijski izazov, jer postoji mogućnost njegovog ponovnog javljanja nakon uklanjanja, kada  ožiljno tkivo opet počne da raste i ponekad bude još veće nego prethodno. Postoji više terapijskih modaliteta: krioterapija, intralezionalne injekcije kortikosteroida, laserski tretman, hirurški zahvat. Izbor metode zavisi od veličine keloida i efekta eventualnih ranijh tretmana. Ako osoba zna da kod nje postoji sklonost za pojavu keloida, trebalo bi da izbegava pirsinge, nepotrebne operacije ili tetovaže.

Posetite stranicu i saznajte više o uklanjanju ožiljaka, strija i keloida.
×

Kontaktirajte nas.