Kandidijaza

Kandidijaza je oboljenje izazavno gljivicom koja pripada rodu Candida. Ima više vrsta kandida, ali infekcije kod ljudi najčešće izaziva Candida albicans. koja dovodi do oboljenja kože, sluzokože, nokta, a kada se putem krvi raširi po čitavom organizmu nastaje sistemska  kandidijaza.

Zašto nastaje kandidijaza?

Candida albicans je deo normalne, saprofitne flore u crevima. Može biti prisutna na sluzokoži usne duplje u 15% zdravih osoba,  vaginalnoj sluzokoži u 10% zdravih, ali se ne smatra članom saprofitne flore kože. Kod zdravog čoveka samo prisustvo kandide ne dovodi do razmnožavanja. Mađutim, pod dejstvom predisponirajućih faktora, dolazi do njenog nekontrlisanog rasta, kada ona  prelazi u svoj patogeni oblik i dovodi do infekcije. Predisponirajući faktori za infekciju kandidom su:
 • uzrast (novorođenčad, stari ljudi)
 • trudnoća
 • upotreba nakih lakova (antibiotici, kortikosteroidi, imunosupresivi)
 • imunodeficijencija (oboljenja imunog sistema, AIDS)
 • enokrinopatije (diabetes)
 • bolesti krvi
 • gojaznost
 • toplota
 • vlažnost kože
 • intertiginozne regije ( regije gde se dve površine kože taru)
 • loša higijena
 • nošenje tesne odeće i obuće od neadekvatnih materijala(sintetika, plastika, guma)

Kako se manifestuje kandidijaza?

U zavisnosti od zahvaćene regije postoji više kliničkih oblika kandidijaze: Kandidijaza usne duplje (soor) – najčešće se javlja kod novorodjenčadi pre nego što se dogodi kolonizacija normalnom bakterijskom florom. Kod odraslih je rezultat predisponirajućih faktora.  Karakteriše se beličastim nepravilnim naslagama na crvenoj, erodovanoj sluzokoži jezika i usnih uglova. Kandidijaza usnih uglova (Angulus infectiosus) – manifestuje se u vidu crvenila, važenja ljuspanja kože i prskotina na usnim uglovima. Udružena je obično sa kandidijazom usne duplje. Sreće se često kod odraslih koji nose zubnu protezu. Kandidijaza kože (Candidiasis intertriginosa) manifestuje se u vidu crvenih, vlažnih ploča, praćenih svrbom, lokalizovanih na prevojima kože (intertriginozne regije): pazuh, prepone, između prstiju, ispod dojki, a kod odojčadi u pelenskoj regiji. Kandida raste i napreduje u toploj, vlažnoj sredini. Zbog toga je ovo stanje često na prevojima kože. Kod beba se takođe može razviti kandidijaza, posebno na gluteusu, jer pelene obezbeđuju idealnu sredinu za rast ove gljivice. Kandidijaza noktiju – javlja se često kod osoba čije su ruke preterano izložene pranju, npr. šankeri, poslastičarai. Promene se lokalizuju oko noktiju u vidu otoka, crvenila i bola. Izmedju nokta i okolne kože obrazuje se džep iz koga se cedi mala količina gnoja, a u kome se može naći kandida. Usled hronične iritacije i infekcije kože oko nokta, raste izbrazdana, lomljiva nokatna ploča, sa promenjenom bojom na bočnim stranama. Genitalna kandidijaza – Kod žena se javlja crvenilo na vulvi i vagini, svrab i pojačan sekret koji je bele boje, sirast. Kod muškarca se promene javljaju na glansu i prepucijumu penisa u vidu sitnih mehurića koji pucaju ostavljajući plitke ranice i beličaste naslage. Promene su praćene svrabom. Simptomi su naročito izraženi nakon polnog odnosa. Svrab se može proširiti i na područje oko analnog otvora.

Kako se dijagnostikuje kandidijaza?

Kandidijaza se dijagnostikuje na osnovu anamneze, kliničke slike i mikološkog pregleda: direktan mikroskopski preparat i kultura.

Kako se leči kandidijaza?

U lokaloj terapiji kandidijaze primenjuju se imidazolski preparati i nistatin, a u sistemskoj terapiji itrakonazol, flukonazol. Lečenje se sprovodi pod kontrolom dermatologa. Potrebno je odstraniti predisponirajuće faktore.
×

Kontaktirajte nas.