Fibrom

Fibrom je benigni tumor kože poreklom od vezivnog tkiva. Može biti tvrde konzistencije (dermatofibrom), ili meke konzistencije (fibroma molle).
  
Dermatofibrom                                                               Fibroma molle

Zašto nastaje?

Smatra se da dermafibrom nastaje kao reaktivna hiperplazija (ćelije tkiva se umnožavaju) usled traume ili lokalizovane iritacije (ujed insekta, ubod, češenje). Uzroci nastanka mekih fibroma vezuju se za hormonski disbalans, gojaznost, genetsku predispoziciju, kao i prisustvo humanih pailoma virusa.

Kako se manifestuje?

Dermatofibrom se manifestuje u vidu čvrstog, jasno ograničenog čvora, dijametra do 1cm, pokretnog prema podlozi, a sraslog sa kožom koja može biti pigmentovana, nekada lako keratotična. Obično se javlja kod odraslih osoba, sa najčešćom lokalizacijom na donjim ekstremitetima. Subjektivnih tegoba nema. Može i spontano isčeznuti. Fibroma molle (meki fibrom) – molluscum pendulom se manifestuje  u vidu mekih tvorevina glatke površine, veličine od 1-2 mm do 1 cm. Boje su normalne kože ili lako pigmentovane. Često su na peteljci (fibrma pendulum). Lokalizuju se na vratu, trupu, na koži pazuha i preponske regije. Promene obično nastaju posle 50. godine života. Vremenom se umnožavaju i mogu biti brojne, naročito na vratu.

Kako se dijagnostikuje?

Dijagnoza se postavljana osnovu kliničkog, dermoskopskog pregleda i histopatološkog nalaza.

Kako se uklanja?

Fibromi se obično uklanjaju iz estetskih razloga. Metode su hirurška ekscizija, laser i radiotalasna metoda (dermatofibrom). Meki fibromi se efikasno uklanjaju radiotalasima ili laserom.
×

Kontaktirajte nas.