Da li su nokti ogledalo zdravlja?

U medicinskom krugu se često kaže kakvi su ti nokti, takvo ti je i zdravlje. Uprkos lepim noktima na prvi pogled, prelakiranim ili sređenim kod manikira, to ne mora ništa da znači, jer ispod sve te maske, vaši nokti mogu biti znatno oštećeni. Iako stavljate gomilu krema, negujete redovno ruke, nokti vam ipak nisu u najboljem stanju, mnogo lako pucaju, promenili su boju i deluju oštećeno? To je znak da verovatno imate neki zdravstveni problem koji ne treba nikako zanemariti ili je u pitanju nedostatak nekih vitamina u ishrani, pa samim tim povedite računa o tome.

Jedan od uzroka bolesti noktiju često budu upravo tretmani kod kozmetičara, lampe koje zrače, razne komore gde se nokti greju ili hlade, a isto tako i razne vrste lakova i gelova, koji su sumnjivog porekla nisu provereni niti kvalitetni i sadrže dosta štetnih materija u sebi.

Bolest noktiju možete primetiti tako što će vaši nokti biti tamni, kao kada se udarite pa nastane mala modrica, a ispod nokta se javlja krv. Zatim jako česta pojava kod ljudi je kada im se jave bele mrlje na noktima i to samo na jednom ili dva nokta. Ova pojava se javlja u slučaju uzimanja nekih lekova koje koristite, pa to dovodi do promene kod hormona. Ukoliko su nokti plavi ili imaju male crvene mrlje, to ukazuje na srčane probleme. Postoje i pruge na noktima, one se javljaju kako starimo, to je na neki način kao kada se na koži javljaju bore, tako na noktima pruge. Verovatno vam se dešavalo da vidite da neko ima zakrivljene nokte, to je uglavnom znak da se javlja nedostatak gvožđa u organizmu, u najvećem broju slučajeva se javlja na palcu i kada se nivo gvožđa vratio u normalu.

Nokti mogu ukazati po određenim simptomima na razne bolesti, kao što su stres, poremećaj nervnog sistema, gljivične infekcije i gljivična oboljenja, štitna žlezda, artritis…

Potrudite se što više da sačuvate svoje nokte, koristite zaštitne rukavice kada radite sa hemijom pošto u tim slučajevima nokti znaju da se jako isuše, kada radite neke radove gde su ruke izložene raznim sredstvima i situacijama, koristite kreme i naravno, hranite se zdravo i unosite mnogo vitamina na dnevnom nivou.

×

Kontaktirajte nas.