Da li ste znali koji sve tipovi kože postoje?

Normalna koža

“Normalna” je termin koji se koristi za stanje kože koje je dobro izbalansirano. Naučni termin za ovako dobro izbalansirano stanje je eudermična koža.

 Masna koža

Masna koža je čvrsta i debela sa vidljivim porama, sporije stari, a bore se kasnije pojavljuju. Međutim, zaštitni film, koji nastaje usled više lučenja kožne masnoće iz žlezda, a koja, kada dođe u dodir sa prašinom i prljavštinom koje padaju na kožu, dovodi do zapušavanja pora i pojavljuju se crne tačke – miteseri, odnosno komedoni. Ukoliko nega masne kože nije adekvatna može doći i do upale i stvaranja akni. Takva koža ne zahteva čestu dodatnu hidrataciju, osim u letnoj sezoni.

Mešovita koža

Mešovita koža poznata je po T zoni – čelo, nos i brada su masni, dok su obrazi, predeo oko očiju i na vratu suvi. Takvu kožu potrebno je ponekad tretirati različitim kremama i tonicima, jer ona na različitim delovima lica zahteva drugačiju hidrataciju.

Suva koža

Suva koža je nežna, tanka, brže stari i na njoj se ranije pojavljuju bore. Ponekad dolazi i do perutanja kod takvog tipa kože, a zbog nedostatka zaštite (zaštitnog sloja masti), teže podnosi temperaturne promene. S obzirom na to da je tanka, vidljiviji su kapilari koji su skloni pucanju. S druge strane, na suvoj koži ređe se pojavljuju bubuljice, ali lako puca i može biti gruba na dodir. Takvu kožu važno je tretirati kremama koje hidriraju lice i obratiti pažnju na to da sredstva za čišćenje ne sadrže alkohol.

×

Kontaktirajte nas.