Bradavice sa kože treba ukloniti čim se pojave

Obične, ravne, kondilomi… bradavice izazvane humanim papiloma virusom (HPV) uspešno se otklanjaju tečnim azotom, lasero-terapijom ili radiotalasima, ali nema trajnog imuniteta.

Humani papiloma virus izaziva obične, ravne i polne bradavice. Obične predstavljaju promene na koži rožastog sloja, a mogu biti vlaknaste sa malom bazom. Ravne se javljaju na stopalima, na početku su male, a tokom vremena se mogu uvećavati tako da da postanu bolne pri pritisku. Nekoliko ravnih stvara takozvane mozaične bradavice. Grupa Verrucae planae, takođe ravne, predstavljaju zaravnjene promene promera jedan do 1,5 centimetara, obično su boje kože, a najčešće su raspoređene na licu, bradi i gornjoj strani šaka.

Bradavice treba uklanjati čim se pojave, jer su veoma infektivne i mogu se proširiti na druge delove tela i na bliske osobe. U terapiji za uklanjanje bradavica primenjuju se: tečan azot, keratolitisi, “imiquimod” krem, podofilin, podofilotoxin, uklanjanje elektrokauterom, radiotalasima i laserima. Terapija tečnim azotom može da potraje i oko mesec dana, dok se terapijom laserom i radio talasima problem rešava trenutno. Nema trajnog imuniteta na bradavice, pa se one mogu vraćati. Što se tiče običnih i ravnih bradavica one se najlakše prenose kada se hoda bos, dođe do mikropovrede i preko nje se unese virus.

×

Kontaktirajte nas.