AkneAcne vulgaris (iuvenilis)

Akne (obične, mladalačke bubuljice), su hronično, androgen – zavisno, zapaljensko oboljenje kože, koje se javlja u predelima sa sebacelanim folikulima (struktura kože koja se sastoji od folikula dlake i njemu pridružene lojne žlezede). Ovo je najčešći tip akni koji pogađa preko 80% celokupne populacije. Akne odnosno bubuljice se pojavljuju u pubertetu i adolescenciji, kod oba pola, nešto češće i u težoj formi kod muškaraca, nego devojaka. Može trajati do 30. godine života, a nekada i duže. Kvalitet života osoba sa aknama je u velikoj meri narušen zbog estetskog izgleda, a posebno ako nastanu trajne posledice – ožiljci. 

Kako nastaju Acne vulgaris?

Acne vulgaris su multifaktorijalni poremećaj, čije četiri osnovne komponente čine: androgeni (hormoni), hiperseboreja (povećana produkcija loja), folikularna hiperkeratoza (povećano orožavanje u folikulu), anaerobna bakterija Propionibacterium acnes. Ključni događaj se javlja tokom puberteta, kada kod genetski predisponiranih osoba dolazi do pojačanog odgovora lojnih žlezda na normalne vrednosti androgena, što rezultira povećanom produkcijom sebuma (hiperseboreja). Pod dejstvom androgena i hiperseboreje nastaje i pojačano orožavanje folikularnog epitela (folikularna hiperkeratoza), koje zapiši žlezdani kanal i sprečava izlivanje sebuma (loja) na površinu kože. Nagomilani sebum u folikulu i žlezdi dovodi do njihovog širenja, pri čemu se stvara mikrokomedon čiji dalji razvoj ide u dva pravca: Ako se pod pritiskom sebuma komedon otvori na površini kože  u vidu „crne tačke“, nastaje „otvoreni komedon“, kod koga nema inflamacije. „Zatvoreni komedon“ je prekursor aknozne lezije jer se ne prazni, već se sebum i nagomilana rožasta masa uvećavaju i stvaraju podlogu za anaerobni razvoj Propionibacterium acnes, koja je inače normalni konstituent kožne flore. Bakterijski enzimi, lipaze hidrolizuju sebum. Pored toga bakterija oslobađa faktore koji privlače neutrofile. Neutrofili oslobađaju lizozomalne enzime koji probijaju zid folikula i medijatori zapaljnja se šire u okolni dermis. Rezultat je zapaljenje. Patogena bakterijska infekcija u ovome ne učestvuje.

Kako se manifestuju Acne vulgaris?

Acne vulgaris se lokalizuju na seboroičnim regijama kože  (lice u cenrofacijalnoj regiji,  na  ledjima, grudima) ali i ramenima. Predstavljaju polimorfnu dermatozu. Akne se manifestuju lezijama po tipu komedona, papula, pustula, nodusa, cista, ožiljaka. Postoji nekoliko tipova akni, a u zavisnosti od lezija koje dominiraju u kliničkoj slici (morfološka podela).
 • Acne comedonica – su najblaži oblik, bez inflamacije, koji se karakteriše komedonima (miteseri): otvorenim komedonima, u vidu “crne tačke“; i zatvorenim komedonima   (poluloptastii, bledi čvorić, promera 2mm), na masnoj koži sa proširenim porama. Ovaj oblik nema za posledicu ožiljke.
 • Acne papulopustulosa – je srednje težak oblik, koji se uz komedone, karakteriše inflamatornim lezijama koje nastaju od zatvorenih komedona – eritematozne papule (crvenkasti čvorići) i pustule (mehurići ispunjeni gnojem – gnojanice). Ovaj oblik može da ostavi ožiljke.
 • Acne nodulocystica – je najteži oblik akni, kod koga uz prisutne komedone, papule i pustule, zapaljenski proces napreduje, zahvatajući dublje delove folikula i stvara lezije koje dominiraju: nodule (tvrde, bolne čvorove, sferičnog oblika, promera većeg od 0,5cm) i ciste (lezije smeštene dublje u dermu, često inflamirane, bolne), koje ostavljaju ožiljke. Ovaj oblik se češće javlja kod muškaraca.
 • Ožiljci (cicatrix) od akni – nastaju kod srednje teških i teških oblika akni. Mogu biti hipertrofični ožiljci (nastaju povećenim stvaranjem tkiva i izdižu se iznad nivoa kože). S druge strane, češći su ožiljci koji su povezani sa gubitkom tkiva na mestu stvaranja. Ovde spadaju udubljeni, fibrozni ožiljci, površinski i duboki maki ožiljci, kao i atrofične makule.
akne-acne-dermatologija-bubuljice-dermatolog-lecenje akni   acne-akne-dermatologija-bubuljice-dermatolog-lecenje akni   akne-acne-dermatologija-bubuljice-dermatolog-lecenje akni
 

Kako se leče Acne vulgaris?

Pre početka lečenja potrebno je pacijenta upoznati sa prirodom oboljenja, mogućnostima i trajenjem lečenja. Objasniti da promene i uz lečenje traju više godina, a da je terapijski efekat postepen, te se izrazito poboljšanje u nekim slučajevima može očekivati posle nekoliko meseci. Uveriti pacijenta da se pri ispravnom i upornom lečenju pod kontrolom dermatologa može postići uspeh.
 • Lokalni tretmani (retinoidi, benzoil peroksid, azelaična kiselina, antibiotici) preporučuju se kod blagih komedonskih ili inflamatornih akni, kao i u kombinaciji sa sistemskim lekovima kod umerenih i teških akni
 • Među oralnim antibioticima, doksiciklin se preporučuje kao prvi izbor kod umerenih do teških akni; terapija treba da se obustavi po postizanju odgovora, a najkasnije nakon 3 meseca primene
 • Hormonska terapija – primenjuje se kod žena (oralni kontaceptivi – Diane 35)
 • Peroralni izotretinoin je jedini lek koji deluje na sva četiri faktora uključena u patogenezu akni, a primena ovog leka treba da bude ograničena na teške oblike akni koji nisu reagovali na drugu terapiju (uz mere opreza kod žena u fertilnoj fazi, a koje se odnose na teratogenost leka).
 • Fototerapija (plavo i crveno svetlo)
 • Laserski tretmani
 • Ožiljci od akni se leče po smirivanju aknoznog procesa. Kod površinskih ožiljaka se primenjuje hemijski peeling, terapija laserom, a kod dubljih dermabrazija.

Ostali tipovi Akni

Neonatalne i akne odojčadi  (Acne neonatorum et acne infantum)

acne-akne-dermatologija-bubuljice-dermatolog-lecenje akni   acne-akne-dermatologija-bubuljice-dermatolog-lecenje akni
 • Neonatalne akne se pojavljuju kod skoro 20% novorođenčadi i mogu da budu prisutne već na rođenju ili da se pojave u prva tri meseca života. Etiopatogenetski su povezane sa majčinim i fetalnim androgenom. Češće se javljaju kod dečaka. Umereno su izražene i spontano se povlače u  prvih nekoliko meseci neostavljajući ožiljke.
 • Akne odojčadi (acne infantum) – počinju da se stvaraju izmedju 3. i 6. meseca života i mogu da traju sve do 5. godine. Češće su kod dečaka. Mogu da budu veoma izražene sa nodusima i ožiljavanjem. Mogu da prouzrokuju pojavu težih formi akni u adolescenciji.

 Ekskorirane akne (Acne excoriee)

Javljaju se kod mlađih ženskih osoba koje fizičkom manipulacijom stalno istiskuju male akne na licu. Kod njih se uz minimalno izražene akne nalaze brojne ekskorijacije, kraste I rezidualne smeđe pigmentacije koje mogu trajati mesecima. 

acne-akne-dermatologija-bubuljice-dermatolog-lecenje akni

Medikamentozne akne (Acne medicamentosa)

Izazavane su upotrebom nekih medikamanta (kortikosteroidi, litijum, izonijazid, androgrni, fenitoin). Javljaju se po gornjim delovima trupa, ređe po licu, u vidu paulo-pustula. Nedostaju komedoni. Po prekidu uzimanja tih medeikamenta promene se povlače.

acne-akne-dermatologija-bubuljice-dermatolog-lecenje akni  

Acne oleosa  (profesionalne akne)

Javljaju se na mestima koja nisu tipična za akne.  Lokalizuju se na butinama, potkolenicama, rukama. Izazvane su direktnim i često profesionalnim kontaktom kože sa dervatima nafte, katranima, parafinima, motornim uljima, uljima za podmazivanje (automehaničari). Ove materije deluju na pilosebacealnu jedinicu i dovode do zatvaranja izvodnog kanala lojne žlezede.

Kozmetičke akne (Acne cosmetica)

Kozmetičke akne su posledica primene nekih supstanci iz kozmetičkih proizvoda sa  komedogenim efektom (biljna ulja, lanolin, vazelin,  butil stearat,  oleinska kiselina). Na mestu aplikacije ovih proizvoda u dužem periodu, najčešće na bradi i obrazima, dolazi do stvaranja zatvorenih komedona, papula i  pustula.
acne-akne-dermatologija-bubuljice-dermatolog-lecenje akni   acne-akne-dermatologija-bubuljice-dermatolog-lecenje akni   
Saznajte više o lečenju akni, na koji način ih uklanjamo. Cene naših usluga možete pogledati na cenovnik. Ukoliko ste zainteresovani, više informacija o aknama možete pronaći na lečenje akni.
×

Kontaktirajte nas.