6 glavnih uzroka prevremenog starenja kože lica i kako se boriti protiv njih?

Živimo u dinamičnom dobu, punom promena, i lako se može dogoditi da zanemarimo zdravlje naše kože. Pogledamo se u ogledalo i iznenadi nas neka nova bora ili staračka pega koju pre nismo imali. Savremen način života remeti prirodni balans kože i njenu zaštitnu ulogu i slabi imunološki sistem. Koža postaje mnogo osetljivija na stres, zagađenje, opasno UV-zračenje i ostale nepovoljne spoljašnje faktore. Naš svakodnevni stil života dovodi do pojave zapaljenjskih procesa u organizmu i do prevremenog starenja kože. Koji spoljašnji faktori prouzrokuju starenje kože lica i šta možemo da učinimo?

 1. Izloženost sunčevim zracima

Proces starenja kože je oko 80% povezan sa količinom sunčeve svetlosti kojoj smo bili izloženi tokom života. Sunčevi zraci prouzrokuju pojavu bora, staračkih pega, smanjuju elastičnost kože i povećavaju rizik od karcinoma kože. Koža koja je duže bila izložena suncu postaje suva, gruba, izborana i opuštena.

Savet:

Pokušajte da izbegnete direktno izlaganje sunčevoj svetlosti tokom leta, koristite preparate sa visokim faktorom zaštite i nemojte predugo biti na suncu. Uvek koristite kozmetiku sa zaštitnim UVA i UVB filterima, čak i tokom zimskih i oblačnih dana. Za dnevnu negu, koristite hidratantnu kremu koja hidrira kožu i štiti je od uticaja iz spoljašnje sredine. Preporučujemo vam Osnovni zaštitni kompleks (Essential Protecting Complex), idealnu mešavinu hidratantnih, hranljivih i zaštitnih sastojaka – najbolje što priroda može da ponudi kao zaštitnu barijeru između kože i spoljašnje sredine.

 2. Pušenje

Pušenje prouzrokuje prevremenu pojavu bora, koje se obično javljaju sa bočne strane oka i iznad gornje usne. Ove tako zvane „pušačke bore“ mogu se kod pušača javiti 10 – 15 godina ranije nego kod nepušača. Razlog prevremenih bora kod pušača je smanjen nivo vitamina C u krvi. Pušenje takođe izaziva sužavanje krvnih sudova, koje ima za posledicu manji dotok krvi u kožu. Koža pušača postaje bleda ili siva i deluje beživotno.

Šta možemo da učinimo?

Vrlo je jednostavno, ali i komplikovano u isto vreme: prestanite da pušite! Ne zaboravite i da sekundardno pušenje takođe negativno utiče na vašu kožu i zato ukoliko živite sa pušačima, naterajte ih da puše van kuće.

 3. Nedostatak sna

Ne kaže se bez razloga da dobar san utiče na lepotu. Kada premalo spavate, vašem organizmu ne dajete mogućnost da se odmori a koži ne dozvoljavate da se regeneriše. Zbog nedostatka sna izgledate i osećate se umorno, oko očiju se javljaju tamni kolutovi i podočnjaci, a koža izgleda opušteno.

Šta možemo da učinimo?

Pokušajte da svake noći odspavate osam sati. Posle 12 sati ne uzimajte napitke koji sadrže kofein i izbegavajte da jedete dva sata pre odlaska na spavanje. Svakodnevno se pridržavajte naših saveta, a daćemo vam i jedno moćno tajno oružje kojim ćete zaštititi osetljivu kožu oko očiju: to je Serum za predeo oko očiju (Advanced Eye Serum ) sa svojim efikasnom formulom, teksturom i aktivnim sastojcima.

 4. Stres

Stres i previše brige teraju nas da se mrštimo i tokom vremena mišići lica „zapamte“ taj pokret, što dovodi do stvaranja bora. Dugotrajni emocionalni problemi uzrokuju povećano lučenje hormona stresa, kao što su kortizol i adrenalin, koji ubrzavaju proces starenja.

Šta možemo da učinimo?

Nema jednostavnog leka za stres i dinamičan način savremenog života. Ali, treba da pokušate da pronađete svoja „bezbedna mesta“ i aktivnosti koje vas opuštaju, kao što su joga, meditacija, relaksirajuća muzika, ples, čitanje knjiga, jahanje.

 5. Alkohol

Previše alkohola nepovoljno utiče na teksturu i boju kože, kao i na zonu oko očiju. To se dešava usled akumuliranja toksičnih produkata metabolizma u dubljim slojevima kože. U isto vreme, alkohol dovodi do dehidratacije kože. Na suvoj koži brže se pojavljuju bore i ona dobija sivkastu boju.

Šta možemo da učinimo?

Nemojte piti, ili pijte samo u izvesnim prilikama i ne više od jedne ili dve čaše. Takođe, potrudite se da popijete čašu vode između dva pića.

 6. Nepravilna ishrana

Loše navike u ishrani su uzrok mnogih zdravstvenih problema, uključujući prevremeno starenje kože. Veoma je važno izbegavati šećer, kofein i nezdravu hranu uopšte. Usled ishrane bogate prostim šećerima i slatkišima vezivno tkivo kože gubi elastičnost. S druge strane, proteini su važni za proizvodnju proteinskih struktura koje grade hijaluronsku kiselinu, kolagen i vlakna elastina. Voće i povrće su glavni izvor antioksidanata u našoj svakodnevnoj ishrani i oni su veoma važni u borbi protiv prevremenog starenja.

Šta možemo da učinimo?

Sticanje zdravih navika u ishrani je od ključne važnosti za dobro zdravlje vašeg tela i uma. Zato i poručujemo: Jedi zdravo, živi bolje, živi duže!

×

Kontaktirajte nas.