Pregled i dermoskopija zajedno na POPUSTU 20%

  • Pregled kože i mladeža + dermoskopija – 6,400din. Stara cena: 8,000din.

Šta podrazumeva pregled kože i mladeža?

Pregled od strane stručnog lekara, odnosno dermatologa, podrazumeva vizuelnu analizu svih promena i mladeža na koži, na celom telu. Pre samog pregleda obavlja se razgovor sa pacijentom najpre o anamnezi tj. simptomima i promenama koje je sam pacijet uočio, a potom i o porodičnoj anamnezi odnosno o tome da li je neko iz porodice imao određenih problema vezanih za promene na koži, odnosno maligno stanje na koži ili rak kože. U ovim situacijama, pacijentu se savetuje redovan pregled i praćenje suspektnih mladeža i promena na koži.

Pregled osim vizuelne prve analize, obuvata i dijagnostička metoda posmatranja promena na koži uz pomoć dermoskopa, instrumenta koji povećava vidno polje uz polarizovano ili nepolarizovano svetlo, a primarno značenje ima u evaluaciji pigmentnih promena na koži. Sprovodi se nakon kliničkog pregleda, a omogućava posmatranje epidermalnih i dubljih struktura gornjeg dermisa.

Na ovaj način dermatolog razlikuje melanocitne od nemelanocitnih promena, a najveći značaj joj je u ranoj dijagnostici melanoma. Melanom, rak kože, je zloćudni tumor kože koji može nastati malignom promenom iz mladeža ili kao promena na koži koje ranije nije bilo. Melanom postaje potencijalno izlečivi karcinom ako je otkriven dovoljno rano i lečen u ranoj fazi, a za razliku od drugih karcinoma, relativno lako se može detektovati redovnim pregledima kože.

Dermoskopija je pomoć pri razlikovanju različitih tumora na koži (keratoza, dermatofibroma, hemangioma, bazocelularnih, odnosno planocelularnih karcinoma i drugih promena). Dermatoskopski pregled  nam pomaže da dijagnostikujemo tip promene i odredimo kada je određenu promenu potrebno ukloniti.

Digitalna dermoskopija omogućava praćenje sumnjivih mladeža koji se menjaju tokom vremena, pri svakom pregledu fotografije se arhiviraju i upoređuju s prethodnim i u slučaju pojave određenih  promena u posmatranoj leziji postavlja se indikacija za uklanjanje mladeža. Naročito je značajna metoda praćenja osoba s povišenim rizikom za nastanak melanoma, a to su osobe koje imaju sindrom atipičnih (displastičnih) nevusa, one koje su već lečene zbog melanoma ili drugog karcinoma kože (ili neko u njihovoj porodici), koje imaju veliki broj mladeža na telu, koje su svetle puti i vrlo osetljive na izlaganje suncu (crvenokose osobe, s pegama), koje su imale opekotine od sunca u detinjstvu i adolescenciji kao i one koje su zbog profesije ili hobija hronično izložene UV zračenju.

Saznajte nešto više o mladeži – nevusi, šta su i kako nastaju.

Pregled mladeža preporučuje se jednom godišnje, a kod osoba s povišenim rizikom češće prema savetu dermatologa.

dermatoloski pregled, dermatologija, dermatolog, pregled mladeza

Kada se treba obratiti dermatologu?

U slučaju da uočite promene na mladežu, u smislu pojave asimetrije, nepravilnosti ivica, promenu boje ili povećanje prečnika mladeža, u slučaju krvarenja ili svraba, bola, obavezno se obratite dermatologu. Takođe, ako imate mladeže koji su ispupčenog oblika, na nezgodnom mestu što može uzrokovati i povredu istog, savetujemo pregled kod dermatologa.

Napominjemo da posebnu pažnju treba da obrate ljudi koji u porodici imaju osobe koje su imale ili imaju određenih ozbiljnih promena na koži ili rak kože. U tom slučaju, pregled kod dermatologa bi trebalo da se obavlja jednom do dva puta godišnje.

Cene i ponudu naših usluga možete pogledati na cenovnik.

Telefoni:
+381 62 88 35 064
+381 63 10 63 370
Pozovite nas:
ponedeljak-petak od 9 do 20 časova
subota od 9 do 15 časova

×

Kontaktirajte nas.